W pierwszym poście napisałem o komentowaniu a nie o pytaniach. Po mału do wszystkiego dojdziemy ;P
Ale odpowiem Ci na kwestie związane z tlenem:
1. Jak utracisz atmosferę, to żeby przejąć / odzyskać planetę, będzie trzeba odtworzyć jej atmosferę. W jaki sposób to się będzie odbywało? Normalnie specjalną misją

i specjalną jednostką kształconą w innym budynku - kiedy indziej o tym.
2. Jeżeli przejmiesz planetę w pierwszym tygodniu od utraty dostaniesz wszystko co zostawił na niej poprzedni obrońca - napisałem, że koloniści porzucają wszystko i wsiadają na statek Gildii (AAAA! Gildia - piękna sprawa - też kiedy indziej

). Po pierwszym tygodniu od porzucenia zniknie 25% tego co pozostawiono, po drugim znowu 25% i tak dalej. Wiadomo - rzecyz nie używane niszczeją

3. Stabilizator na każdy poziom będzie dostarczał dodatkową ilosc stężenia tlenu.
4. Jeżeli chodzi o budynki i ich niszczenie to jak chodzi o niszczenie przez gracza, to będzie to tak jak teraz wyglądało. Natomiast czy będzie można je niszczyć przy ataku - o tym będziemy dyskutować dalej przy okazji omawiania ataków w ogóle.
Ale lecimy dalej. Teraz trochę z dziedziny flot...

Startowanie i odbieranie flot
Moim zdaniem jedną z niesprawiedliwości gier typu OGame jest startowanie i lądowanie floty. Dlatego na MV5 pokusiłem się o dużą zmianę. Zmiana polega na tym, że flota nie wystartuje autmatycznie z planety. Powstaje nowy budynek port kosmiczny, który będzie zabierał 3 pola na polanecie a na księżycu będzie zajmował jedno pole w stacji i dwa poza nią - podróżni nie mogą wysiadać bez atmosfery, za to statki mogą bez atmosfery lądować.
Ogólnie idea portu kosmicznego jest taka, żeby na planecie mogły startować i lądować rózne statki. Jeżeli na planecie nie będzie tego budynku, to jedynym statkiem, który będzie mógł na takiej planecie wylądować bądź z niej wystartować będzie Statek Osadniczy (lista statków poniżej - proszę nie dorabiać sobie żadnej ideologii, który statek jest którym obecenie - całokowicie zostały zmienione parametry statków).
Założmy że postawiliśmy port kosmiczny. I startujemy flotą. Każdy poziom portu kosmicznego dodaje x do ilości statków jaką możemy wysłać na sekundę z portu kosmicznego. Dla przykładu: Port kosmiczny ma przepustowość na sekundę rzędu 10.000 na perwszym poziomie. Startujemy flotą o ilości 44.000 sztuk jednostek, to żeby flota ruszyła odbywają się następujące czynności. Do portu zostaje wysłany rozkaz wysłania floty. Port kosmiczny odprawia 10.000 statków na sekundę. Z wyliczeń wynika, że odprawienie floty zajmie 5 sekund.
Z technicznego punktu widzenia wygląda to tak. Po wysłaniu floty do portu kosmicznego trafia rozkaz. Port kosmiczny szykuje pierwsze 10k statków w ciągu pierwszej sekundy i wysyła ja na orbitę oczekującą - flota czeka na resztę statków. Po drugiej sekundzie kolejne 10k statków trafia na orbitę. Po trzeciej mamy 30k po czwartej 40k a po piątej 44k statków na orbicie i dopiero wtedy flota rusza. I to samo jest z powrotem floty na planetę. Jak wróci flota z jakiejś misji i będzie miała powiedzmy w składzie 50k statków to jej sprowadzenie na ziemię zajmie 5 sekund.
Jaką zmianę to wprowadza? no cóż. Ja tam nie wiem, dla mnie żadnej

a tak poważnie -> strategię wysyłania i odbierania statków, ucieczek podstawek itd. będzie trzeba od początku sobie wypracować. Ale również skończą się jednosekundowe ucieczki czy podstawki. Poza tym gracz chcący utrzymywać bardzo dużą flotę będzie musiał troszczyć się nie tylko o zapewnienie paliwa na planecie, ale również o czas startu floty.
W przypadku flot startujących, wszystkie statki, które nei zdążyły wylecieć na orbitę oczekującą będą brały udział w starciu. Natomiast wszystkie statki na orbicie pozostaną bezpieczne. I tak samo te powracające. Wszystkie ktore już wylądowały wezmą udział w starciu.
Lista statków:
Sonda
Satelita słoneczny
Tranporter
Duży Transporter
Hyper Transporter
Statek Osadniczy
Przetwornik
Duży Przetwornik
Zbieracz
Stacja Badawcza
Szperacz