MISJA ŚCIGAJ
Coś dla flociarzy dzisiaj. MV5 oferuje całkowicie nową misję -> ściganie. Na czym to polega? A no proszę bardzo. wracam z flotką na planetę, a tu dwie minuty przede mną ktoś mi zjeżdża planetę i rabuje cięzko naskładane surowce. Kto by się nie wściekł????

Powstaje więc nowa misja ścigaj. Jeżeli wrócisz w przeciągu 10 minut od ataku możesz puścić swoją flotę na ściganie za kradziejami. Z czym to się wiąże? Ano wiąże się z tym, że na MV5 walki nie tylko na planetach czy księżycach będą się odbywać. Zaatakujesz planetę to musisz się liczyć z tym, że właściciel się zdrzaźni. Otwiera to bardzo duże możliwości dla agresora i obrońcy.
Jak będzie działać ścigaj:
- wysyłasz flotę
- po wybraniu misji ścigaj będzie miał do wyboru listę flot, które zjechały Ci planetę w ciągu ostatnich 10 minut i mozesz się puścić w pogoń za każdą
starcie:
- jeżeli polecisz szybciej niż agresor to dogonisz go przed jego planetą i zjedziesz bez litości
- jeżeli polecisz wolniej to wpadniesz po prostu na planetę i ją zaatakujesz
- w tej misj będzie obowiązywać ACS i obrona łączona, jedna i druga strona będzie mogła dosłać statki na wsparcie oczywiście w ramach obowiązujących w ACS
- w tej misji pole szczątków nie będzie się tworzyć - poza planetą walka
I po ostatniej opowieści o Gildii pojawiły się pytania na które odpowiadam:
1. czy wejscie go gildi bedzie płatne AM?
- NIE
2. skoro w gildii bedzie obowiazywał zakaz atakowania to czemu gildia ma przewozic statki?
- To jest dłuższy temat. Ogólnie rzecz biorąc Gildia nie będzie przewozić swoich statków na atak. Radzę poczytać panów Herbertów
3. powiedzmy ze jestem w gildii, zaatakowałem sojusznika z gildii, sojusze poluja na mnie, ale nie moga dac rady, czy flota admińska bedzie kierowana przez Ciebie, czy przez komputer?
- Jakie to ma znaczenie? Nie uciekniesz.
4. gracz dostaje zlecenie od gildii, jest online, bo nie wyłaczył kompa -> co za tym idzie nie ma go przy kompie, nie gra, bedzie z tego powodu wyrzucony z gildii za niewykonanie zadania?
- Jeżeli będzie aktywny w przeciągu 15 minut od otrzymania zlecenia i go nie wykona wyleci z Gildii. To są prawa i obowiązki. Stwierdzenie, że jest online, a nie gra jest conajmniej smieszne. Antybot nie zezwala na taką opcję
5. jakie opcje bedą dostepne za AM??
- Tajemnica handlowa
6. kto bedzie kierowal gildia? kto bedzie akceptował podania?
- System
7. co rozumiesz pod terminem "samobojstwo na mv5"?
- Samobójstwo za wikipedią....
nie nie. To oznacza zoranie gracza do zera, przez Gildian - wierzcie mi, że będzie działać